Mørke Jokes - Hvorfor Er De Sjove?

Skrevet d. 02. July 2020
Billede: Jumpstory

Mørke jokes - engang var de hvermandseje, i dag bliver de af mange opfattet som upassende og krænkende. Men, hvorfor var de sjove og hvad har ændret sig?

Vi dykker her ned i de mørke jokes og ser på, hvad der har ændret sig igennem årenes løb.

Mørke jokes og globalisering og ligestilling 

Den gang da far var ung... Eller for nogle måske endda farfar, var der slet ikke samme fokus på ligestilling og krænkende sprogbrug og holdninger, som der er i Danmark anno 2020.

Den gang var mennesker med anden hudfarve oftest noget, som man kun så på tv eller i biografen, hvor hvide mennesker var malet for at spillede de farvede rolle.

På få årtier er Danmark ændret derfra til et multikulturelt samfund, hvor det efterhånden er de færreste områder af kongeriget, der ikke har en flerfarvet befolkning.

Her har globaliseringen spillet en rolle i forhold til opfattelsen, hvor holdningerne til mørke jokes har ændret sig i takt med, at man har fået en øget velstand og flere relationer på kryds og tværs af den farveskala, som menneskeheder spænder ud over.

Du hører derfor sjældent mørke jokes som "hvad er ligheden mellem en neger og en motorsav? - De fungerer begge bedst med en kæde på", eller tilsvarende jokes, der refererer til sorte menneskers forfædre som slaver, eller på anden form hentyder til sorte som værende hvide mennesker underlegne.

Mørke jokes er ikke at sammenligne med det, som vi kender som sort humor. Sort humor er oftest morbid og grov i det, mens mørke jokes primært er rettet mod befolkningsgrupper med en anden hudfarve end hvid.

Tak for støtten

Tak til akasser.dk for deres støtte til dette spøjse indlæg. Hvis du er i tvivl om hvordan Akasser fungerer så kan du få alt den info du har brug for på deres side, hvor du også kan finde en oversigt over forskellige a-kasser i danmark.